Dronten, zaterdag 1 juli 2023

Historie

Wat begon als een verjaardagsfeest voor vrienden groeide in tien jaar uit tot een gerespecteerd festival: Polderfest. Een verhaal over kansen zien, risico’s nemen en het verschil maken in de jongste provincie van ons land. Vier dagen keihard werken voor zes uurtjes feest. Het is het allemaal waard.

Ruimte voor nieuwe dingen

Het mooie aan Flevoland is dat er ruimte is om nieuwe dingen te proberen. Niet alles is al vastgelegd. En omdat het hier een stuk rustiger is dan de Randstad, heb je het eerder over zelf iets organiseren als je met elkaar een biertje drinkt op een verjaardag. Dat is het verschil met een grote stad waar je iedere dag naar een andere kroeg kan.

De eerste editie van Polderfest in 2012 telde ruim 200 bezoekers. Het was een groot ‘vrienden van vrienden’ feest. Iedereen kende elkaar. Tien jaar later kwamen er 2.200 bezoekers. Waar eerst nog 95 procent van de bezoekers uit Flevoland kwam, komen ze nu uit alle delen van het land naar Flevoland voor Polderfest.

Van schuurfeest tot serieus event

Het Polderfest, dat ieder jaar op een ander erf plaatsvond, groeide dus uit tot een serieus event. Eerst in een landbouwschuur, tegenwoordig op het evenemententerrein van Dronten aan De Kromme Rijn. Dat is vooral een kwestie van schouders eronder zetten. Het begint met een leeg grasveld. En zo eindigt het ook. Vier dagen keihard werken voor zes uurtjes feest. Maar dat is het waard.

Toekomstdromen

Stiekem dromen de initiatiefnemers van het eerste uur van een nog groter event. Mét camping, want een beetje festival duurt tegenwoordig meerdere dagen. Met optredens van artiesten als rapper Kraantje Pappie en Kris Kross Amsterdam. Het kan, zeggen ze. Juist op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Polderfest groeit mee met de ruimte die Dronten hen biedt.